WETENSCHAPPELIJKE KRING TILBURG

voor mensen met een open blik en brede belangstelling

 

                                   

 

 Introductie
Lid worden
Programma
Bestuur
Convocaties
Geschiedenis
Reglement

      

  

Convocatie  

Zwarte gaten

Inleider: Jos Loonen

Titel: Zwarte gaten

Plaats: Boerke Mutsaers

Datum: woensdag 17 november 2021

Aanvang: 20.15 uur

 

Samenvatting

Kort na het publiceren van de relativiteitstheorie, iets meer dan een eeuw geleden door Albert Einstein, werd duidelijk dat er objecten zouden kunnen bestaan die zó compact zijn, dat het licht zelf er niet meer uit kan. In 1967 kregen ze de naam ‘black hole’ (‘zwart gat’). Decennialang leidden zwarte gaten het leven van interessante gedachtespinsels, waarvan het bestaan niet echt kon worden aangetoond. Toch waren er allerlei ontwikkelingen in de sterrenkunde die het bestaan van zwarte gaten steeds waarschijnlijker maakten.

In 2019 kon een internationale groep kon een internationale groep wetenschappers, waarin onze landgenoot Heino Falcke een belangrijke rol speelde, de eerste foto van een zwart gat publiceren. Hoe dat kan, als er uit een zwart gat geen licht komt, en wat er dan op die foto staat, is het onderwerp van deze voordracht.

 

De inleider

Jos Loonen (Tilburg, 1947) studeerde sterrenkunde, in Nijmegen en in Utrecht. Hij werkte in het onderwijs (o.m. lerarenopleiding van de Katholieke Leergangen in Tilburg), in de educatieve uitgeverij en in het management van enkele automatiseringsbedrijven. Vanaf de 90’er jaren hield hij zich bij Fontys bezig met opleidingen en onderzoek voor derden en met toepassingen van ICT in opleidingen (e-learning). In 2012 beëindigde hij zijn carričre. Gedurende zijn hele loopbaan bleef de popularisering van de sterrenkunde zijn interesse houden. Hij is vrijwillig voorzitter van de WKT en iets minder vrijwillig ook secretaris.

 

 

 

 

Stuur uw E-mail met vragen of kommentaar over deze Website naar: info@wktilburg.com
 
Copyright © 2012 Wetenschappelijke Kring Tilburg
Stand: 28. oktober 2021